Telefon: +36 30 306 0810 Email: rabaoptika@icloud.com Címünk: 9900 Körmend, Szabadság tér 5.

RÁBA OPTIKA

A jó látás kulcsa

Látásvizsgálat

Látásvizsgálat a Rába Optikában – maximális törődéssel

Closeup photo of beautiful pretty business lady use new eyewear for work with computer, save protect eyesight wear specs casual jeans shirt isolated grey color background

A kitűnő látásélmény fontos az életminőség tekintetében, mert a látás a legfontosabb érzékszerveink egyike, amely segít bennünket a körülöttünk lévő világ megismerésében és a mindennapi tevékenységek elvégzésében.

Ha jól látunk, akkor képesek vagyunk jobban teljesíteni a munkahelyünkön, örömet találni a szabadidős tevékenységekben, és biztonságosabban vezetni az autót.

A rossz látás viszont nehézzé teszi a mindennapi tevékenységeket, és megnehezítheti a kapcsolatokat más emberekkel. A minőségi látás pedig fontos része az életminőségnek, amelyet a jól választott szemüveg, lencsék és kontaktlencsék segítségével lehet elérni.

Hadd mutassuk meg, hogyan javítjuk az emberek életminőségét a tökéletes látás korrekciójának meghatározásával.

Felmérjük a terepet

Az optometrista vagy szemorvos felállít pár kérdésre adott válasz alapján egy anamnézist.

  • Jelenlegi látás
  • Korábbi szembetegségek
  • Gyógyszerallergiák
  • Családi szemészeti problémák
  • Életmódbeli tényezők (dohányzás, fényvédelem stb.)

Objektív szemvizsgálat

Fájdalom és kellemetlenség nélkül vizsgáljuk meg a szemedet – segítünk megállapítani, hogy milyen szemüvegre lehet szükséged.

Szubjektív szemvizsgálat

A szubjektív látásvizsgálat során a szemorvos/optometrista kérdéseket tesz fel a páciensnek, és vizsgálatokat végez, hogy meghatározza a beteg látótávolságát, látómezőjét és mélységérzékelését.

Távoli visus vizsgálata öt méter távolságra korrekcióval történik, mindig monocularisan kezdődik de binocularis, azaz a két szem egyidejű táblaolvastatásával zárjuk, annak megállapítása céljából, van-e binocularisan nézve kettős látása. A közeli látás tesztelése szintén külön szemmel, majd a két szemet együttesen, az adekvát korrekcióval vizsgáljuk.

A szemfenék vizsgálata

A legfontosabb és a leggyakrabban használt vizsgálat a szemészek és a neurológusok körében a szemfenék (fundus) direkt tükrözése ophthalmoscoppal vagy indirekt módszerrel.

A kontrasztérzékenység vizsgálata

A klinikai gyakorlatban a kontrasztérzékenység vizsgálata még nem vált általánossá. Sokszor jelentéktelen panasznak véljük, ha a teljes látásélességgel bíró beteg a tárgyakat laposabbnak vagy sötétebbnek látja.

A kontrasztérzékenység vizsgálatát fontosnak tartják a szürkehályog, a glaukóma és más szemproblémák korai felismerése érdekében.

A színlátás vizsgálata

A szemorvos olyan táblát mutat a betegnek, amelyen színes foltokat vagy vonalakat tartalmaz, és a betegnek kérni fogja, hogy azonosítsa azokat, vagy jelezze, ha bármelyik szín eltérőnek látszik. Az ilyen típusú teszt segít a szemorvosnak megállapítani, hogy a betegnek színelváltozásai vannak-e, amelyek színtévesztést, színérzéki zavarokat vagy más látásproblémákat jelezhetnek.

A kettőslátás vizsgálata (polateszt)

Minden szempárnak van nyugalmi és munkahelyzete, de ha a szemek külön mozognak, akkor ez azt jelenti, hogy a szemizmok egyensúlya zavart, ami kettős látáshoz vezet. A távoli kettős kép ellenőrzése fontos a strabizmus és más szemproblémák korai felismerése érdekében.

Neked is szükséged van látásvizsgálatra?
Foglalj időpontot!